Szőlő és bor

A Balatonfüred-Csopaki borrégióhoz tartozó Nivegy-völgy alapvetően a fehérborok és ezen belül a rizlingek hazája: kiváló olasz- és rajnai rizlingek születnek itt, de a Kéknyelű a Juhfark vagy a Sauvignon Blanc sem érzi rosszul magát a vidéken.

A vörösek közül inkább a könnyebbek (Kékfrankos, Merlot esetleg Cabernet Franc) dominálnak, rozéban logikusan a Kékfrankos, de található magát rozénak álcázó kiváló cabernet sauvignon siller és szuper pezsgő is a völgyben.

A szőlők mellett meghatározó a nagyon osztott birtokszerkezet és az igencsak változatos talaj is, akár pincénként is eltérő borokat ad egy-egy fajta attól függően a völgy melyik részén szüretelték az alapot.  Ha minderről részletesebben is hallanál, nézd meg ezt a rövid videót:

 

És persze nem csak a borkedvelők érezhetik jól magukat: sok pince kiváló, tiszta, 100 százalékos szőlőleveket is kínál, mindenféle színezék meg egyéb (nem)hozzávaló nélkül.

Utoljára szerkesztve: 2023. április 3.

Kapcsolódó témák




Utoljára megtekintett fogalmak

A Chill Antalfa! Nivegy-völgyi kisokos célja saját szubjektív benyomásaink és magánvéleményünk megosztása, a tévedés és az eltérő vélemény jogát kifejezetten fenntartjuk. Kifejezetten nem célunk sem a reklám, sem a tájékoztatás. Az oldalon való megjelenésért vagy leírásokért a szerzők vagy a kiadó semmilyen ellenszolgáltatást nem kértek és nem kaptak az oldalon szereplő szolgáltatóktól. Az oldalon szereplő információk alkalmazásából fakadó bármilyen jogi következményért a kiadó felelősséget nem vállal.
Az oldalon szereplő képek a szerzőktől, vagy az oldalon megjelenő szolgáltatók engedélye alapján a szolgáltató weboldaláról vagy Facebook oldaláról származnak.
Ha oldalunkon aktualitását vesztett hibás információval találkoznál vagy ajánlanál valami jó új helyet, kérjük jelezd nekünk: chillantalfa@gmail.com!